Ingrijirea bebelusilor. Cateva sfaturi generale

Inca din prima zi de viata copilul are nevoie de o ingrijire speciala pentru a se dezvolta armonios si pentru a avea o viata cat mai echilibrata pe viitor. Ingrijirea bebelusului este o adevarata provocare pentru parinti, mai ales ca sunt atat de multe reguli de respectat pentru ca totul sa decurga cat mai bine. Prima etapa a ingrijirii oricarui copil este asigurarea igieniei prin spalare. Prima baie trebuie facuta de preferat dupa desprindere bontului obilical pentru a evita orice infectii si probleme nedorite.

Nu se vor folosi deloc servetele umede cu parfum si substante periculoase pentru pielea bebelusilor, vata si compresele sterile umede sunt excelente pentru a inlocui servetelele umede. Dupa orice defecatie sau mictiune a celui mic trebuie spalat rapid cu apa calduta pentru a nu aparea iritatii suparatoare. Cel putin o data pe zi toata pielea bebelusului trebuie stearsa bine cu apa calda si o tesatura cat mai moale, cu insistarea asupra zonelor cu cute, uscate foarte bine dupa orice stergere. Bontul ombilical trebuie curatat si uscat foarte bine, tamponarea cu comprese sterile dupa baie este obligatorie, daca se alege varianta baitelor chiar si cand inca mai exista bontul ombilical. Tot timpul bontul ombilical de la bebelusi trebuie sa stea in afara scutecului pentru a nu se infecta si a nu se irita. Alta etapa importanta este schimbarea scutecului. Cu cat mai des, cu atat mai bine, mai ales ca micutul poate face „pachetel” dupa fiecare masa, la fel poate avea mictiune la orice ora, nu are cum sa se controleze. Pentru a evita iritatiile de la fundulet si din zona organelor sexuale in dezvoltare este bine sa se foloseasca si o crema naturala pentru bebelusi pentru ingrijire si protectie cat mai buna. Nu neglijati ochii, nasul, gura bebelusilor, ele trebuie ingrijite zilnic, nasul trebuie curatat foarte bine pentru ca la regurcitari mai ramane laptic si in cavitatea nazala, gurita la fel, cu substante recomandate de medic pentru a se evita problemele ulterioare. Ochii ar trebui stersi zilnic cu comprese sterile, pentru urechi se vor evita betisoarele de urechi si se vor utiliza doar betisoare speciale care absorb apa sau substantele ajunse in urechi in timpul spalarii la cap. Alaptarea, hranirea copilului e deosebit de importanta, trebuie sa dureze cat doreste copilul si sa fie mereu supravegheata, nu e un program anume, cand vrea sa suga de la san o face si poate dura si o ora pana termina. Dupa fiecare supt trebuie ajutat sa „ragaie” ca sa nu elimine laptele baut si sa nu aiba prea mult aer in intestine.

Cat despre somn, copilul va dormi cat va dori, foarte mult in primii ani de viata, camera trebuie sa fie incalzita si sa aiba mereu o pernuta moale sau o salteluta pe care sa tina capul. Pozitia pe burta e de evitat, copilul doarme pe spate, cu capul poate intr-o parte, pe o parte, riscul de sufocare fiind foarte mare.

No comments:

Post a Comment