Utilizari neconventionale ale nanotehnologiei

Comunicarea moleculara. Sunt cazuri in care undele electromagnetice, sufletul telecomunicatiilor globale, nu mai pot fi folosite. Ganditi-va cum ar fi ca satelitii si orice tehnologie moderna bazata pe telecomunicatii sa nu mai functioneze dintr-odata. Cercetatorii din Canada si Anglia au stat si s-au gandit la astfel de scenarii ani la randul pana sa vina cu o solutie ingenioasa si neasteptata. Oamenii de stiinta au observat cum anumite specii de animale, de exemplu insectele, un caz special, folosesc feromoni pentru a comunica cu alti indivizi aflati la sute de metri distanta.

Asa au ajuns la un experiment prin intermediul caruia au putut concepe o metoda de comunicare in care mesajul este codat in moleculele alcoolului evaporat. Cele doua deviceuri folosite la codarea si transmiterea mesajelor au fost activate cu aceasta metoda revolutionara. Mesajul a ajuns fara probleme la celalalt device, luat din alcoolul evaporat, cu ajutorul unui senzor cu baza chimica. La receptarea mesajului, aparatul-receptor il decodeaza si il afiseaza pe un display. Metoda ar putea fi eficient in tunelurile subterane, acolo unde undele electromagnetice nu au cum sa functioneze. Medii de stocare pentru calculatoare. In ultimii ani, calculatoarele au evoluat imens in ceea ce priveste mediul de stocare, capacitatea de stocare si puterea de procesare a sarcinilor. Totusi, puterea calculatoarelor nu are cum sa tina pasul cu noile tehnologii care sunt din ce in ce mai puternice.

La Universitatea RMIT din Melbourne, cercetatorii deja au reusit sa dezvolte niste deviceuri care imita metoda de stocare a informatiei pe care creierul uman o foloseste zi de zi. Primul pas a constat in construirea unui nano-film care este proiectat chimic in asa fel incat sa pastreze sarcinile electrice. Filmul, care e mai subtire de 10.000 de ori decat un fir de par uman poate fi piatra de hotar pentru viitoarele deviceuri de memorare asemanatoare retelelor neuronale din creier.

No comments:

Post a Comment