“Nimeni nu stie destul astazi. Toti vrem sa fim informati. Cu privire la ce? Nu stim exact. Dar am voi sa stim, sa aflam, sa putem spune – intr-o lume in care, in orice clipa, avem impresia ca se intampla ceva, fara ca noi sa fim la curent. Exista, in vremuri de mare densitate, cum sunt cele de azi, o suprema valoare, din care omul isi face hrana zilnica: informatia. Sa stii ceva, chiar inexact, dar sa stii.
E aproape ca un narcotic.”Cu aceste cuvinte isi incepea Constantin Noica conferinta - una dintr-un ciclu de 21, rostita pe postul national de radio, la 25 noiembrie 1943. Acest adevarat drog pe care il reprezinta informatia pentru omul modern – aceasta constatare este valabila insa pentru omul tuturor timpurilor, deoarece informatia a fost si este vitala pentru insasi existenta speciei – ne-a adunat intr-un sat global, in care toti stim aceleasi lucruri, avem obiceiuri si interese similare. Pentru ca informatia chiar daca vorbim de radio Alba, ca si post local sau de radio national, inseamna imbogatire, dar, in acelasi timp, induce si fenomene contrare: pierderi de identitate, imputinare intelectuala, saracie spirituala, uniformizare, simplism. Se afirma chiar ca omul modern s-ar afla sub dictatura presei.
Ziarul, televizorul, postul de radio ne dicteaza ce sa cumparam, cat, de unde si cum sa ne hranim, cum sa ne imbracam si cum sa vorbim, cum sa gandim si cum sa ne crestem copiii. In acest proces complex de bombardament informational, creat in secolul XXI de globalizarea informatiei si de noile mijloace de comunicare in masa care il asalia cu asalt pe om din toate directiile, presa are, fara indoiala, un loc principal, fiind furnizoarea celei mai mari cantitati de informatii. In plus, procesul de informare prin intermediul presei este constant si sistematic. Radio Alba in definitiv - inseamna comunicare.
No comments:
Post a Comment