Nu exista perioada de incubatie. Cel mai de temut aspect la virusuri este perioada de incubatie-cat timp trece de cand ai luat virusul si pana la primele manifestari simptomatice. Gripa, in perioada de incubatie, are caracter infectios si poate imbolnavi si pe altii, insa nu e cazul Ebola. Pacientii cu Ebola nu au cum sa raspandeasca virusul decat dupa ce apar primele simptome. Chiar daca vrei sa infectezi un prieten cu lichidele tale inainte de manifestarea simptomelor, nu ai nicio sansa.
De vreme ce stii exact cand cineva e bolnav de Ebola si are manifestari specifice, virusul e mai usor de urmarit iar pacientii sunt salvati mai repede. Cand simptomatica dispare, virusul nu mai e infectios, asa ca sansele sa luati Ebola de la un om care s-a vindecat sunt zero.
Cazurile de Ebola sunt relativ putine, izolate. Va mai amintiti gripa porcina? In 2009 am crezut ca toata viata de pe Terra va disparea din pricina unei simple gripe mai rebele. La inceput nici nu am sesizat cand a aparut, dar gripa a reusit sa infecteze incet-incet peste 60 de milioane de oameni din America. In mass-media s-a creat o adevarata isterie, oamenii erau ingroziti, disperati. Daca asa a fost atunci, ce sa mai zicem de Ebola, daca se va ajunge la un asemenea numar de bolnavi global. Sa spunem ca ajungem undeva la 8.000 de oameni global infectati cu Ebola, insa nici nu comparam 8.000 cu cel putin 60 de milioane.
Per total, statele lumii au cativa bolnavi de Ebola care sunt ingrijiti. Comparativ, ciuma bubonica infecteaza sapte americani anual. Pandemiile insa nu sunt de neglijat, asa ca e bine sa ne luam mereu masuri de precautie, sa nu calatorim in tarile unde sunt multe cazuri de Ebola si sa ne asiguram o igiena corporala perfecta, sa evita aglomeratiile, contactul cu cei plecati in zonele de risc.
No comments:
Post a Comment