Explicatii discutabile legate de diferentele rasiale

Faldurii epicantici. Faldurii epicantici se refera la pielea de pe pleoapa superioara, acoperind coltul ochiului, intalniti adesea in cazul asiaticilor. Explicatia clasica pentru aparitia acestor falduri tine de mediul tropical si de protectia gandita de organism impotriva radiatiilor UV. Se mai intalneste la oamenii din zonele arctice, acolo unde frigul este foarte puternic si organismul trebuie sa-si apere cumva organele exterioare sensibile.

Insa explicatia nu sta in picioare atunci cand vine vorba de asiatici din zone in care nu e vorba de climat tropical si nici de vreme ca la Arctic. Unii cred ca aceste prelungiri ale pleoapelor au fost gandite de organism pentru a feri ochii de vanturile care purtau numai praf cu ele, dar si pentru zonele in care soarele reflecta lumina de pe diverse obiecte. In orice caz, e vorba de o protectie in plus pentru ochi, fara de care respectivii oameni ar fi fost in pericol sa ramana fara vedere in timp. Totusi, nu exista nicio imbunatatire a vietii celor care le poarta, expertii sugerand ca ar fi vorba de o adaptare neutra care s-ar fi perpetuat datorita presiunii exercitate de selectia sexuala. Acest tip de malformatie se gaseste la o parte din africani, la cei din Polinezia, la unii europeni, irlandezi.

Este de asemenea o trasatura regasita la nou-nascutii din toate rasele, iar prezenta continua este asociata cu boli precum sindromul Down. De aceea, prin secolul XX, toti copiii care erau afectati de aceasta boala necrutatoare erau numiti mongoloizi.

No comments:

Post a Comment