Eroi neinfricati in atacuri devastatoare

Necunoscutul de 15 ani care si-a dat viata ca sa isi salveze colegii de clasa. Aitizaz Hasan e un nume de care cu siguranta nu ati auzit pana acum. Un tanar de 15 ani dintr-o familie saraca si cu probleme, Hasan era sortit sa fie uitat. Cu toate astea numele sau ramane in memoria celor care l-au cunoscut. De ce? Pentru ca pustiul si-a dat viata ca sa salveze sute de oameni. Era 2014 in Pakistan, partea nord-vestica destul de problematica. Hasan si niste colegi de-ai sai fusesera dati afara de la ore pentru ca intarziasera la scoala din satul sarac Hangu.

Uitandu-se in jur de plictiseala Hasan a vazut un barbat care se apropia de ei si care avea o bomba la brau. Ceilalti colegi au fugit unde au vazut cu ochii, dar Hasan a reactionat altfel. Hasan l-a aruncat la pamant pe atacator, impactul a coincis cu detonarea bombei, ambii murind in deflagratia produsa. Insa a salvat in acest mod numeroase vieti. Scoala din Hangu avea peste 2000 de elevi, asa ca suflul exploziei bombei ar fi produs un adevarat masacru in zona. Sute de tineri ar fi putut muri daca nu era Hasan asa de curajos. Toata lumea a scapat nevatamata. Partea mai trista este ca numele Aitizaz Hasan aproape ca nu e cunoscut in afara Pakistanului. Iata un copil care a facut fata unui extremist desi nimeni nu l-ar fi blamat daca ar fi fugit din calea sa. Pentru acest lucru el si sacrificiul sau merita sa fie cunoscute mai bine.

Ca el mai sunt sute de astfel de cazuri in lume, stiute doar de prieteni si de rude, oameni simpli care au ales intr-un moment crucial sa-si demonstreze omenia si sa ii ajute pe ceilalti fara a cere nimic in schimb, chiar cu pretul vietii. Daca ar fi mai multe cazuri de felul acesta lumea ar fi mai bun si societatea in care traim ar fi mult mai usor de inteles, mai toleranta.

No comments:

Post a Comment