Legendele franc masoneriei speculative

Exista o legenda care sustine ca in anul 1315 sapte templieri deghizati in mestesugari constructori (masoni) au ajuns la Londra si au format prima Loja masonica. Verificabil ramane doar faptul ca prima Mare Loja speculativa s-a constituit, intr-adevar la Londra, chiar in secolu1 al XVIII-lea. Cat despre cei sapte templieri deghizati, nu stim mare lucru. Amintirea lor va fi invocata de catre cavalerul de Rainsav, care va organiza Masoneria franceza. Pana atunci, insa, samintim de anul 1614 cand apare o mica brosura anonima, numita "Fama Fraternitatis", scrisa in latina si germana. Unii o atribuie alchimistului Johann Valentin Andreae. Aceasta brosura dezvaluia existenta unei societati secrete a savantilor lumii, care urmarea reinnoirea Occidentului, prin ridicarea nivelului cultural si eliberarea spirituala a oamenilor.
 
Societatea ar fi fost intemeiata de un anume Christian Rosenkreutz si se numea "Rozicruciana" (a Trandafirului si a Crucii - emblema ei era o cruce cu brate egale in mijlocul careia se afla un trandafir). Christian Rosenkreutz  este un personaj legendar. Se zice ca ar fi fost orfan si ar fi plecat la 16 ani in pelerinaj catre Tara Sfanta, unde ar fi suferit, la Damcar, initierea in misterele Universului. A mai calatorit in Egipt, in Libia, in Maroc, apoi - intors in Europa a conceput impreuna cu trei calugari germani, planul reformei spirituale a lumii din punct de vedere politic, religios si stiintific.Dupa ce si-a asociat alti trei adepti, totalul fiind numarul mistic 7, a intemeiat Ordinul Rozicrucian. Initial, Rozicrucienii aveau un limbaj magic si depuneau juramantul de castitate.
 
Iata cateva personalitati rozicruciene: Dante Alighieri, Roger Kwon, Albertus Magnus, Paracelsius, Van Helmont, Comenius, Descartes, Robert Fludd, Isaac Newton, Robert Boyle si Gottfried Wilhelm Leibniz - cel care a fost, ca multi altii apoi, atat franc-mason, cat si rozicrucian.
 
Franc-Masoneria a preluat societatea rozicruciana. Daca lasam la parte studiile de alchimie, asa de dragi rozicrucienilor, toate celelalte idealuri, studii si simboluri se regasesc in Franc-Masoneria speculativa. Cabinetul de reflectie, unde patrunde candidatul la primul grad masonic, poarta deviza rozicruciana V.I.T.R.I.O.L., iar masonic 18 se numeste Cavaler Rozicrucian. Afluxul rozicrucienilor catre Franc-Masonerie s-a petrecut in Anglia la sfarsitul secolului al XVII-lea. Aici, in 1633, mai supravietuiau doua Mari Loji ale Franc-Masoneriei operative: Loja de York si Loja de Londra, dar importanta lor, ca organisme profesionale, scadea vazand cu ochii. Crestea insa, din ce in ce mai mult importanta lor oculta, prin asa-numitii masoni "acceptati". Acesti "acceptati" nu erau mestesugari constructori, ci nobili atrasi de initierile practicate in Loji ca si de posibilitatea de a se grupa in secret. Ei practicau mai degraba idealul rozicrucian, al reformei morale universale.

No comments:

Post a Comment