Micronatiuni care te lasa cu gura cascata
Insula Rose. In 1968, arhitectul italian si investitorul Giorgio Rosa a construit o platforma de 400 de metri patrati in Marea Adriatica, la sapte kilometri de orasul Rimini, Italia. Platforma era destinata turistilor, avea un magazinde suveniruri, un loc pentru pescuit si o statie radio. Dupa ce s-a deschis, Rosa i-a declarat suveranitatea si a redenumit-o Republica Insulei Rose si si-a exprimat dorinta de a emite propria moneda a micronatiunii. Considerand aceasta inscenare ca fiind un mod de a se feri de taxe, autoritatile italiene au evacuat si au distrus platforma. Rosa nu s-a lasat si a printat timbre cu o imagine a platformei distruse de explozibili…
Republica Conch. Un exemplu al unei micronatiuni fondate in numele protestului si comediei, Republica Conch a fost creata in 1982, ca un protest vehement la adresa unor puncte de control ale granitei USA intre cheile Floridei si continent. Punctul de control era menit sa stopeze un aflux de imigranti din Cuba si alte insule din Caraibe, insa a produs un blocaj inevitabil pe podul care ducea la zona respectiva, complicand foarte mult accesul intr-acolo. Primarul s-a declarat prim-ministru al republicii si a declarat razboi Statelor Unite. Apoi s-a predat si a cerut un ajutor de un miliard de dolari. Cum secesiunea nu a fost niciodata prea serioasa, Republica Conch a fost recunoscuta si punctul de control a fost desfiintat. In 1994, cetatenii Republicii Conch au protestat pentru redeschiderea unui parc national inchis din cauza guvernului. Motto-ul micronatiunii este „Noi am secesionat/ne-am separat unde altii au esuat”.
Republica lui Minerva. Din dorinta de a crea o utopie unde sa nu existe taxe, subventii si problema bunastarii, milionarul Michael Oliver a inceput un proiect pentru a pune bazele unei insule si pentru a o declara o natiune independenta. In 1971, el a reusit. Intre Tonga si Noua Zeelanda, in bariera de corali Minerva, tone de nisip au fost aduse pentru a inalta o insula. Cetatenii visau cu ochii deschisi la turisti, pescari, industrie, cand insula de abia rezista. S-a ales si un presedinte, s-a redactat o declaratie de independenta si a fost trimisa natiunilor dimprejur. Tonga, speriata de intentiile grupurilor de acolo, a luat-o sub aripa sa, a adus armata si a coborat steagul. Dupa ani, presedintele insulitei s-a reintors cu intentia de a reocupa zona, insa autoritatile din Tonga l-au fugarit bine cu toate trupele din dotare. Recent, insulita a fost „revendicata” de catre mare…
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment