Dezastre socante si puerile

Invazia de serpi din St. Pierre. Activitatea vulcanica de pe muntele „chel” care se inalta peste St. Pierre, Martinica era asa de inconsecventa ca nimeni nu a luat in serios gaurile care apareau in munte si tremurul pamantului din aprilie 1902. Din mai, cenusa a inceput sa iasa in continuu iar suflul urat mirositor a umplut intreaga atmosfera din jurul muntelui, facand aerul nerespirabil. Deodata, mai binde 100 de serpi nervosi au coborat de pe munte si au invadat un cartier al St. Pierre. Serpii feroce au omorat 50 de oameni si nenumarate animale pana sa le vina de hac pisicile din oras.

Pe 5 mai, noroiul fierbinte de pe munte s-a revarsat in mare, urmat fiind de un tsunami are a ucis mii de oameni. Trei zile mai tarziu vulcanul a erupt aruncand asupra orasului o avalansa uriasa de lava alba incandescenta. In doar trei minute, St. Pierre disparuse de pe fata pamantului. Din 30.000 de oameni, au fost doar doi supravietuitori. Panica din biserica baptista din Birmingham, Alabama. Doua mii de negri au luat cu asalt biserica in septembrie 1902 pentru a se adresa lui Brooker T. Washington. Biserica era noua asa ca inauntru erau destul de multi enoriasi care se adunasera sa-l asculte pe Washington. Dupa discursul lui Washington, a izbucnit o altercatie de la un loc liber, iar cuvantul lupta (fight) a fost inteles gresit ca foc (fire). Toti participantii din biserica s-au napustit catre scari-cei care au ajuns primii la scari au fost impinsi de urmatorii si tot asa. Altii au cazut deasupra lor pana cand intrarea a fost blocata de oameni care tipau si erau unii peste altii. Eforturile lui Washington si al clericilor a fost in zadar, toti asistand la moartea sau sufocarea oamenilor. Nu a fost niciun foc, nu a fost macar o lupta, insa 115 oameni au murit. Marea inundatie de melasa din Boston. In februarie 1919, muncitorii si rezidentii din nordul Bostonului, irlandezi si italieni, erau afara si se bucurau de soarele care tocmai apunea dupa o zi torida. Deodata, din senin, rezervorul de la distileria din oras s-a spart si a lasat sa curga un val urias de melasa neagra, care a invadat strazile adiacente si pe ele principale. Doua milioane de galoane-un galon are cam patru litri, deci va inchipuiti ce cantitate uriasa s-a deversat pe strazi-de melasa destinate fabricarii romului au ajuns sa aiba o cu totul alta destinatie: 21 de barbati, femei si copii au murit inecati sau sufocati de melasa, in vreme ce 150 dintre ei au fost raniti.

Cladirile mai subrede au fost puse la pamant, caii care nu au reusit sa scape din melasa erau asa de prinsi in capcana ca au trebuit sa fie impuscati de politie. Curiosii au plecat acasa cu o cantitate semnificativa de melasa pe talpi, transformand intreg orasul intr-un adevarat teren pentru detectivii care aveau la indemana o lupa sa analizeze urmele de pe asfalt. Boston a mirosit a melasa vreo saptamana, iar portul a ramas maro pana vara.

No comments:

Post a Comment