A te pune in pielea lor…

Conform dictionarului, termenul empatie inseamna o identificare prin traire cu alte persoane, cu eroii cartilor sau filmelor…o interpretare a eului altora dupa propriul eu…o transpunere simpatetica in obiectele exterioare.

Probabil aceasta definite pare complicata pentru cititorul de rand. Psihologi, sociologi si scriitori au incercat de-a lungul timpului sa defineasca prin termeni pomposi ce inseamna empatia. Insa, aceasta nu se explica, ci cel mai bine se traieste. Intentia mea nu este sa scriu pe tema repsectiva, ci sa dau metode concrete prin care sa o punem in aplicare.

Empatie inseamna sa te pui in pielea celui din jurul tau, sa simti ceea ce simte el, sa traiesti ca el si cu el…sa uiti pentru un timp de problemele si greutatile tale, ci sa te identifici cu semenul tau…sa simti compasiune si iubire, care sa izvorasca din fiinta ta. Empatia nu trebuie pusa in aplicare numai atunci cand semenilor nostri le este bine; sa stim sa simtim veselie impreuna cu ei. Nu, ci adevarata empatie se sadeste in suferinta…sa putem plange cu cei ce plang.

Un exemplu practic este Maica Tereza, despre care putem spune ca a dus empatia la extreme si a dat o noua definite a acestui termen. Viata ei a fost o dovada clara de altruism si binefacere. In consecinta, ea a castigat premiul Nobel pentru pace in octombrie 1979. Maica Tereza a fost o femeie smerita, care nu numai ca a trait alaturi de indieni, ci s-a identificat cu nevoile lor. Fiecare om trebuie sa ii urmeze exemplul, desi nu toti vom pleca in tarile lumii a treia pentru a ingriji de bolnavi si saraci.

Astazi am invatat ce inseamna empatia. Eram la farmacie si asteptam la rand. Langa mine era servita o femeie in varsta care avea nevoie de medicamente pentru inima ei bolnava. Problema era ca nu avea banii necesari si ii lipseau 20 de lei. Un om, care era si el la rand, a scos din buzunar diferenta care ii lipsea si i-a intins femeii banii. Nu fiecare este chemat sa plece departe, ci trebuie sa ajutam cat putem, acolo unde suntem.

No comments:

Post a Comment