Moduri in care cultura ne afecteaza iluziile

Influente ale media si divertismentului. Chiar daca Razboiul Lumilor din 1938, imaginat de Orson Welles si transmis in direct la radio a bulversat pe multi care au crezut in asa ceva si s-au panicat, iluziile in masa sunt de multe ori modelate in functie de topicurile pe care le expune media si diverstimentul. In 2008, prima iluzie adevarata care tinea de schimbarile de climat a fost raportata de doctorii australieni. Crezand ca lumea se afla fata in fata cu o eco-distrugere, un pacient de 17 ani nu mai bea apa pentru ca se simtea vinovat ca prin acest gest banal ar putea omori mii de oameni. Multi au dat vina pe media ca a cautat senzationalul in astfel de informatii si a dus la imbolnavirea tanarului.

Pana la urma iluziile oamenilor, temerile cele mai mari sunt expresii ale anxietatii care capata forma unor povesti ce reflecta timpurile in care traiesc. Si divertismentul este un bun catalizator pentru deziluzii si iluzii. Unii oameni cred ca sunt personaje din jocurile pe computer. Altii cred ca sunt in relatii romantice sau sunt persecutati de staruri de la Hollywood. Iluzia Truman Show, numita asa dupa un film american in care un barbat afla ca intreaga sa viata nu era decat un reality show tv, pune in scena anxietati vechi, temeri legate de persecutie si de control intr-o poveste moderna. Cu asa de multi oameni care se uita la astfel de show-uri si foarte multe camere care capteaza orice scena din viata fara ca tu sa ai habar, unii au ajuns sa cread ca fac parte din propriul reality show, in mod continuu si neintrerupt. Sunt indivizi care cred ca familiile se comporta si vorbesc cu ei in functie de un scenariu, ca sunt camere peste tot si ca nu au pic de spatiu privat.

In alte cazuri, persoanele erau incantate ca sunt cele mai faimoase persoane de pe Terra, dar cand realizau ca e vorba de o iluzie, de ceva ce nu exista, incepeau sa se simta rau si sa cedeze psihic. Daca unele iluzii si temeri concentreaza pe ceva care nu apartine vietii reale, cei care au iluzia reality show sunt acaparati in totalitate de ea. Nimic nu e real pentru ei.

No comments:

Post a Comment