Plasme sau LCD-uri? Care sunt mai bune si de ce?

Fie ca vorbim despre un Smart Tv sau despre electronice care au incorporate si functii tv, tehnologia ne-a demonstrat ca orice este posibil daca ai imaginatie si stii cum sa abordezi modernul dintr-o alta perspectiva. In materie de televizoare, la moda sunt LCD-uri si plasmele. Ambele ofera imagini in miscare la preturi foarte bune, insa deosebirile dintre ele fac diferenta clara intre televizoare ieftine si televizoare mai scumpe.

In cazul plasmelor, afisarea imaginilor se face prin intermediul unor celule diferite pentru fiecare pixel de pe ecran. Celulele au in interior gaze ca xenonul, argonul sau neonul, care sunt influentate de curentul electric si produc lumina. Culorile sunt redate prin combinarea elementelor si variatiile de intensitate a curentului ce trece prin ele. Din acest punct de vedere, tehnologia din plasme este foarte asemanatoare cu cea din CRT-uri, permitand redarea cu fidelitate a culorilor naturale, chiar daca nu putem discuta despre un tv ieftin si cu plasma. Spre deosebire de plasme, LCD-urile au ecrane cu cristale lichide si tehnologie TFT, iar intregul ansamblu este iluminat de o lumina de fundal. Atunci cand curentul intra in matricea TFT, cristalele lichide permit trecerea unui spectru din lumina alba din fundal. In privinta ratei de contrast, plasmele ies victorioase la acest capitol, in sensul ca negrul redat este mai intens si culorile sunt mai vii si mai reale, la fel cum sunt pe primele locuri si la unghiul de vizibilitate - fiecare pixel e iluminat in loc de toata suprafata.

Afisarea imaginilor in miscare e mai buna pe un ecran cu plasma, acuratetea redarii culorilor este si ea mult mai buna tot pe plasme, pentru ca exista fidelitate si claritate mai mari - la LCD-uri, culorile sunt suprasaturate, prea luminoase. Cand lumina din camera e mai puternica e de dorit sa alegem televizoare LCD pentru ca au luminozitate mare si tehnologii anti-glare. La capitolul autonomie, durata de viata a LCD-urilor este de peste 50.000 de ore functionare continua, spre deosebire de plasme, unde imaginile statice duc la uzarea fosforului din constructia lor, iar la rezolutie si diagonala castiga tot LCD-urile.

No comments:

Post a Comment