Studii de caz fascinante din cariera lui Sigmund Freud

Ida Bauer (Dora). Problemele Idei Bauer (Dora) au inceput cu mult timp inainte ca tatal sau sa o duca la Freud, cu gandul ca o putea vindeca de isterie. Totul a pornit de la obsesia mamei sale legata de curatenie dupa ce aflase ca isi imbolnavise sotul cu boli venerice. La sapte ani deja Ida cedase nervos, terapia recomandata atunci fiind hidroterapia si socurile electrice. Peste ani, Ida a primit o propunere de casatorie din partea unui prieten de familie, tatal copilului caruia ii fusese doica si sotul amantei tatalui sau.

Ida l-a refuzat categoric si de acolo a pornit isteria si depresia grava, avand de multe ori tendite suicidale. Freud, care i-a tratat tatal pentru boli venerice, a acceptat sa-i ajute si fiica. Freud a diagnosticat-o pe Ida ca suferind nu din princina avansurilor neonorate, ci din cauza unei atractii lesbiene reprimate vizavi de sotia pretendentului. Atractia pe care o simtea fata de femeie era si mai complicata pentru ca era amanta tatalui sau, facand relatia dintre Ida si tatal sau una tensionata si competitiva. Freud a interpretat un vis pentru Ida: casa familieie sale arde din temelie, si pe cand tatal sau vrea sa-i scoata pe toti din casa, mama sa tot cauta o cutie de bijuterii. Cutia reprezinta organele genitale ale Idei, pe care tatal sau nu le-a putut proteja.

Ida a renuntat imediat la tratamentul cu Freud. In 1945, dupa ani de chin, a murit. Pana la urma, a devenit ca mama sa, fiind obsedata de curatenie. Ciudat, ea a continuat relatiile cu amanta tatalui sau, fiind cea mai buna partenera a sa la bridge.

No comments:

Post a Comment