Ce trebuie sa faci cand simti miros de gaz

Odata cu venirea vremii racoroase, multi romani isi pun in functiune sobele si centralele termice care au stagnat pe timpul verii, cand nu a fost nevoie sa fie folosite. Atunci cand sunt puse din nou in functiune, acestea pot avea scurgeri de gaze sau alte toxine ce pot produce pana la decesul persoanelor care se afla in incapere.

Daca se intampla ca atunci cand intri intr-o incapere sau vii de afara si simti un miros puternic de gaz, trebuie sa actionezi rapid stiind exact care sunt pasii pe care trebuie sa-i faci pentru a nu-ti pune viata in pericol. Din cauza scaparilor de gaz, in Romania de-a lungul anilor s-au produs explozii care au curmat viata a sute de oameni si au fost distruse nenumarate locuinte.

De multe ori, persoanele care reusesc sa scape din astfel de nenorociri, raman cu sechele pentru tot restul vietii. Arsurile si suflul exploziei le transforma viata in ceea ce nu si-ai inchipuit ca pot ajunge vreodata. Unul dintre lucrurile importante pe care nu trebuie sa il faci atunci cand intri intr-o incapere in care miroase a gaz este sa nu aprinzi becul, chibritul, bricheta, lumanarea, lanterna sau orice alt lucru care poate face lumina sau flama. O mica scateie este de ajuns pentru ca intr-o secunda totul in jurul tau sa fie prabusit la pamant.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este se deschideti repede un geam. Chiar daca in camera este intuneric si bajbaiti drumul pana la fereastra, nu incercati sa faceti lumina cu nimic. Mai bine sa va loviti decat sa muriti. Este necesara deschiderea ferestrei, deoarece camera trebuie aerisita, in acest mod acumularea de gaze sa se imprastie in atmosfera. Dupa ce ati deschis geamul, parasiti in graba camera pentru a nu va intoxica cu gazul pe care il inhalati. Din camera trebuie sa mergeti tinta in locul unde este amplasat contorul dumeavoastra de gaz. Ori in curte, daca locuiti la casa, sau la parterul blocului, in caz ca stati la oras. Sub contorul de gaz, undeva pe o teava de culoare galbena, trebuie sa fie amplasat un robinet pe care trebuie sa-l inchideti. Actionand astfel, opriti alimentarea cu gaz in intreaga casa, astfel scurgerea va fi stopata.
           
Cand gazul a fost oprit puteti pune mana pe telefon pentru a suna la instalator sau la numarul de urgenta 112. Foarte important este sa nu intrati in casa pana in clipa in care nu se mai simte mirosul de gaz si sa nu reporniti gazul pana cand defectiunea nu este remediata. Actionand dupa pasii prezentati mai sus puteti sa va salvati viata dumneavoastra, dar si a celor din jur.

No comments:

Post a Comment

Blog Archive